File11

Cea mai mare pestera din lume

Pestera Son Doong (in vietnameza: Hang Son Doong) este cea mai mare pestera din lume, localizata in provincia Quang Binh, din Vietnam. A fost descoperita de un localnic pe numele sau Ho Khanh, in 1991 si explorata pentru prima data in 2009, de catre o echipa de speologi britanici. Numele “Son Doong” inseamna “pestera raului din munte”. S-a format acum 2-5 milioane de ani prin eroziunea apei raului a gresiei de sub munte. Acolo unde gresia a fost slabita, tavanul s-a surpat, creand astfel imense crevase prin care se poate observa cerul.
Pestera Son Doong are peste 200 de metri latime. 150 metri inaltime si aproximativ 9 km. lungime, cu grote indeajuns de mari incat sa poata gazdui un cartier de locuinte in interior. Pestera este de doua ori mai mare decat Pestera Caprioarei (Deer Cave) din Malaezia, cea care detinea titlul de cea mai mare pestera din lume, pana acum. Pestera Son Doong a fost clasificata drept cea mai mare pestera din lume de catre Asociatia Speologilor din Marea Britanie (British Cave Research Association – BCRA) si prezentata drept cea mai frumoasa si fascinanta pestera a lumii, de catre BBC news.
Pestera Son Doong este ascunsa in terenul pietros al Parcului National Phong Nha-Ke Bang dn provincia Quang Binh, langa granita cu Laos. Intreaga pestera este compusa dintr-o retea de aproximativ 150 de pesteri, multe inca neexplorate, in muntii Annamite si este foarte dificil de traversat. In timpul primei expeditii, echipa de speologi a explorat aproape 4 km. din pestera Son Doong, pana au dat de un zid calcifiat de 60 metri inaltime, pe care l-au numit Marele Zid al Vietnamului. Deasupra acestui zid, echipa de speologi a reusit sa faca o bresa prin care au zarit lumina, insa nu au reusit sa vada ce se afla dincolo. Un an mai tarziu, echipa s-a intors: sapte speologi temerari, cativa oameni de stiinta si un echipaj de reporteri – hotarati sa escaladeze peretele. Odata depasit obstacolul, aveau sa descopere pestera in intreaga ei splendoare si unicitate.

sursa:

secretjourney.ro

Alte noutăți

logo_air_moldova

BILETE AVION KRASNODAR

logo_air_moldova

BILETE AVION BUCURESTI

tarom-logo-

Cursa noua spre Madrid

TAROM

Cursa noua Bucuresti – Alicante

INDONESIA

Abolirea vizelor pentru indonezia