croatia-porec-vacation-1920x1200

Croația

Croația este situată în Europa de sud-est, chiar la intersecţia dintre centrul şi estul Bătrânului Continent. Țara se învecinează cu Slovenia la nord-vest, cu Ungaria la nord-est, cu Serbia la est, cu Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru la sud-est, iar Marea Adriatică îi scaldă ţărmurile de vest şi de sud-vest. Cel mai înalt vârf muntos poartă denumirea de Dinara și urcă pînă la 1830 metri.

Dintre cele opt parcuri naturale ale croaților, Parcul Plitvice a fost inclus pe lista Patrimoniului Universal UNESCO încă din 1979. Aici încântă turiștii cele 16 lacuri legate prin cascade, mai multe vîrfuri împădurite și câteva peşteri spectaculoase. Croaţia are două regiuni climatice distincte; de-a lungul coastei veţi întâlni un climat mediteranean care se caracterizează prin ierni blânde şi scurte şi veri lungi şi calde, în timp ce în Câmpia Panonică există un climat continental cu temperaturi extreme pe timp de vară, iar iarna se înregistrează sub 0 grade Celsius. Temperatura variază în Dubrovnik de la 0 la 7 grade Celsius în luna ianuarie, la 16 la 28 de grade Celsius în luna iulie.

Aproape 77% dintre locuitori Croației au adoptat religia romano-catolică, 11% sunt creştini ortodocşi şi 1% – musulmani. Există şi mici comunităţi de protestanţi, greco-catolici şi un număr mic de evrei. PrincipCroații reprezintă principalul grup etnic (78% ) în timp ce sârbii au 12,7%. Printre locuitori țării se numără şi maghiari, cehi, slovaci, sloveni, ucraineni şi italieni. Limba oficială este croata, dar mulți localnici cunosc si  germana.

Alte destinații

Marina-Bay-Sands-1

Singapore este un oras-stat cosmopolit – cu opera chinezeasca, feng shui si chopsticks co-existand armonios cu saris […]

thai

Cind rostesc cuvintul Tailanda, unii se gandesc la plaje cu nisip fin, cer albastru si apa cristalina […]

dom_rep

Republica Dominicana  – un adevarat paradis in Marea Caraibelor, o destinatie unica ce ofera cate ceva pentru […]

T
Alexandr-Nevski-Cathedral-in-Sofia-Bulgaria

Aflata la intersectia drumurilor europene cu cele din orient, a avut un trecut tumultos. Fiind o punte […]