Chisinau

Explorand Chisinau  , capitala Republicii Moldova, te vei simti  privilegiat avand sansa de a patrunde in cotidianul vietii unei natii europene mai putin cunoscute. Aceasta tara este un amalgam de doua popoare, populatia tarii fiind  impartita in doua categorii: vorbitori de limba romana si vorbitori de limba rusa – multi dintre locuitori fiind bilingvi – iar tara are legaturi culturale si istorice atat cu Romania cat si cu Rusia. De la castigarea independentei in anul 1991, cultura romaneasca este mult mai pregnanta aici si multe strazi au fost redenumite cu numele unor personalitati de seama, romanesti.

Orasul cu o populatie de  700.000 de locuitori se mandreste cu o zona centrala, care iti ofera eleganta si grandoarea pe care le astepti de la orice metropola europeana, dar totul are la baza o retea de strazi compacta si usor de parcurs. Toate institutiile oficiale ale statului – Parlament, Guvern, Opera – se afla la mica distanta intre ele, pe principala artera din oras, Bulevardul Stefan cel Mare, iar orasul are un aer relaxat si civilizat.

In centrul capitalei moldovene se afla cladiri minunate si grandioase, care au rezistat inca din secolul 19. Aceea a reprezentat o perioada de expansiune urbana rapida, cand a fost pus la punct planul de dezvoltare a orasului.

Catedrala Nasterii Domnului, principala biserica din centru, construita in anul 1830, are un stil neo-clasic. Clopotnita sa este mult mai noua, fiind ridicata in 1997, dupa ce cea originala a fost distrusa de liderii comunisti din Republia Moldova, in anul 1962. In apropiere se afla Arcul de Triumf, inaltat initial in anul 1841 si renovat in 1973. Alta atractie din centrul orasului este Parcul Stefan cel Mare, cunoscut si ca parcul indragostitilor, data fiind popularitatea de care se bucura in randul amatorilor de intalniri romantice. El se intinde pe o suprafata de aproape 70000 de metri patrati, a fost deschis pentru public in anul 1818, iar 50  de specii de copaci, printre care duzi si salcami, au mai mult de un secol vechime. Din anul 2009, parcul dispune de conexiune WiFi gratuita. Aici exista multe locuri de joaca pentru copii, havuzuri  si statui ale unor oameni de vaza ai tarii. Printre acestea se regaseste o statuie din anul 1928 a lui Stefan cel Mare, care a domnit intre anii 1457 si 1504, ca rege al Moldovei, provincie al carei teritoriu includea si Republica Moldova. Tot aici se afla si o statuie a poetului rus Aleksandr Puskin, care, in calitatea sa de tanar radicalist nedorit la St Petersburg, a trait in Chisinau in anii 1820 si s-a plimbat de multe ori prin acest parc.

Desigur, Chisinaul nu ar fi o metropola europeana daca nu ar oferi facilitati pentru cumparaturi si distractie. Orasul se mandreste cu vinuri bune si magazine cu suveniruri, in centrul sau exista multe cafenele unde poti bea o cafea buna in timp ce admiri oamenii care se plimba pe Bulevardul Stefan cel Mare.

In Chisinau sunt si multe sali de teatru si de concerte, inclusiv doua teatre de papusi.

Alte destinații

Grecia este una dintre tarile in care, daca ai pasit o singura data, cu siguranta vei dori […]

Elveţia este bijuteria rafinată a Europei. Această ţară fabuloasă situată în inima vechiului continent este destinaţia de vacanţă […]

Cind rostesc cuvintul Tailanda, unii se gandesc la plaje cu nisip fin, cer albastru si apa cristalina […]

Egipt – un adevarat muzeu in aer liber, taramul Faraonilor, Piramidelor si al Sfinxului. Scaldat in istorie, […]