România

ROMANIA

Bucuresti

Bucuresti este capitala Romaniei, principalul centru politic, administrativ, economic, financiar, bancar, educational, stiintific si cultural , cu o populatie de aproape doua milioane de locuitori (al treilea oras din regiune, dupa Atena si Istanbul).

Obiective turistice

Palatul Parlamentului, cunoscut si sub numele de Casa Poporului, este cea mai emblematica atractie turistica din Bucuresti, este a doua cladire ca marime din lume, dupa Pentagon.

Arcul de Triumf, a fost ridicat in 1878, cu ocazia intoarcerii trupelor romane din razboiul de independenta.

Opera Romana este una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti. Construita in 1953, cu o capacitate de 2.000 locuri,Opera impresioneaza prin arhitectura: fatada cladirii are un portic cu 3 arcade monumentale, impodobite cu statuile a patrumuze.

Palatul Regal Cotroceni, alaturi de biserica si manastirea din incinta sa formeaza Muzeul National Cotroceni, o asezare careisi pastreaza aspecte ale istoriei medievale si moderne.

Muzeul National Geologic adaposteste un impresionant patrimoniucultural-stiintific reprezentat prin remarcabile colectii geologice(de minerale, roci si fosile).

Muzeul National de Istorie a Romaniei este cel mai important muzeu al statului român. Deține obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al  Romaniei din timpuri preistorice și până în perioada contemporană.

Muzeul National de Istorie Grigore Antipa gazduieste circa 1300 000 de exemplare, grupate in 130 de colectii apartinandmajoritatii grupelor de animale. Aici puteti admira si colectii de minerale si roci, fosile, anatomie comparata, etnografie siantropologie. Peste 5000 de exemplare sunt  unice in lume.

Muzeul National de Arta are trei galerii de arta si  istorie regala: Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta VecheRomaneasca, Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Patrimoniul muzeului contine lucrari de pictura, grafica si sculptura romaneasca, covoare romanesti, turcesti si armenesti, argintarie, portelan si sticla, mobilier, miniaturi.

Muzeul Militar National prezinta armament medieval, modern si contemporan, uniforme romanesti siaccesorii, atelaje, harnasamente, accesorii de calarie, tablouri, steaguri si medalii.

Muzeul Theodor Pallady detine citeva remarcabile panze ale marelui pictor roman Theodor Pallady, precum si un lot de peste800 de desene (peisaje, nuduri, portrete, interioare).

Muzeul Municipiului Bucuresti  detine  aproape400.000 de obiecte provenite din cercetari arheologice, donatii si achizitii realizate cu fonduri asigurate de PrimariaCapitalei.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu construit in 1910, gazduieste o colectie  unica de documente si exponate ceurmaresc evolutia astronomiei in Romania. Muzeul cuprinde obiecte de epoca, carti si manuscrise, telescopul original,cadrane solare antice, instrumente astronomice vechi, panouri cu fenomene astronomice rare observate la noi etc.

In incinta Gradinii Botanice „Dimitrie Brandza” se gasesc peste 10 000 de specii de pe toate continentele amenajate pe forme de relief specialcreate si organizate pe sectoare ( sectorul plantelor ornamentale, sectorul flora Dobrogei, cascada, gradinaitaliana, rozariul, sectorul plante utile ,complexul de sere cu plante exotice, etc).

Brasov

Important centru industrial, cultural si de afaceri, Brasov este si un centru universitar de traditie. Datorita numeroaselor monumente istorice si artistice, el este unul dintre cele mai importante centre turistice ale tarii. Orasul este impartit in doua componente distincte: zona de influenta baroca care serpuieste la poalele Tampei si a masivului Postavaru si zona intinsa de blocuri si fabrici. Principala atractie o reprezinta orasul vechi – cartierul Schei, inca plin de farmec, unde veti gasi o multime de case si obiecte vechi, in special pe filon religios.
Brasov, resedinta judetului cu acelasi nume, este situat in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m).
Clima municipiului Brasov are un specific temperat-continental caracterizandu-se prin nota de tranzitie intre clima temperata de tip oceanic si cea temperata de tip continental.

Comuna Bran
Comuna Bran este una din cele 44 de comune ale judetului Brasov. Situat intr-un loc pitoresc, la 24 de km de Brasov. Asezat la intrarea in culoarul Bran-Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca, Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare. O statiune climaterica de interes national , centru national al turismului rural, ecologic si cultural. Simon, Moeciu, Cheia, Fundata- localitati rurale in imediata apropiere a Branului, pastratoare de vechi traditii etnografice si folclorice.

Predeal

Predeal, cel mai inalt oras din tara, este plasat pe culmea ce desparte Valea Prahovei de Valea Timisului, intr-o depresiune bine adapostita de masivele muntoase Bucegi, Baiu, Piatra Mare si Clabucet. Statiunea se gaseste la o distanta de 142 km de Bucuresti, si la 25 km de Brasov. Este oras situat la cea mai mare altitudine, intre 1.030 si 1.110 metri.  Statiunea dispune de peste 5200 locuri de cazare, in hoteluri, vile, cabane si camping. Sunt disponibile 8 partii de ski cu grade diferite de dificultate, telescaun de la Clabucet Sosire la Clabucet Plecare, teleschi dublu la Clabucet Sosire, baby-teleschiuri la Garbova, Clabucet Plecare, Orizont si Trei Brazi.
Statiunea Predeal este recomandata tratamentului neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slabite, pentru recuperarea ulterioara suprasolicitarilor fizice sau intelectuale, pentru tratamantul tulburarilor endocrine si a problemelor de crestere a copiilor.  Principalii factori de cura sunt aerul curat, fara praf si alti agenti alergici, bogat in ozon si radiatii ultraviolete, atmosfera ionizata si presiunea scazuta a aerului.
Climatul este specific zonelor alpine, cu veri racoroase  si ierni friguroase  Temperatura medie anuala este de 5°C si media precipitatiilor de 1000 mm anual. Stratul de zapada dureaza peste 100 de zile anual.

Sinaia

Statiunea Sinaia este situata pe Valea Superioara a raului Prahova, la poalele Muntilor Varful cu Dor si Piatra Arsa din Masivul Bucegi. Este plasata intre altitudini ce variaza intre 800 si 1000 de metri. Sinaia ofera locuri de cazare in hoteluri, vile, case private, hanuri si popasuri turistice, cabane. Pentru amatorii sporturilor de iarna exista o partie de bob (1500 m lungime, 13 curbe si 132 m diferenta de altitudine), multe partii de schi cu grade diferite de dificultate, partii de sanie, telecabina, telescaun, teleschi. Sinaia este recomandata in tratamentul unei game largi de afectiuni: neurologice, cardiovasculare, respiratorii, digestive si hepato-biliare, renale, endocrine, pentru covalescenta si anemii.
Presiunea atmosferica scazuta , atmosfera puternic ionizata, cu un aer curat, fara praf si alti agenti alergici, bogat in ozon si radiatii ultraviolete, numeroasele izvoare cu ape minerale sufuroase, bicarbonate, calcice, cu magneziu, cu oligominerale, constituie principalii factori de cura.
Statiunea se bucura de un climat subalpin, cu veri racoroase  si cu ierni nu foarte friguroase pentru o statiune montana. Stratul de zapada cazut iarna persista de la sfarsitul lui septembrie pana la sfarsitul lui martie.

Praid 

Localitatea este asezata pe valea Tarnavei Mici, la poalele Muntilor Gurghiului, in depresiunea Praid la 525 m altitudine (masivul de sare atinge 580 m inaltime).
Climatul:  veri racoroase si ierni reci: precipitatii abuindente , in special in sezonul cald, vanturi slabe.
Factori naturali de cura
Salina Praid, cu adancimea de 160 m, are un bioclimat de aerosoli bogati in Na Cl, relaxant, cu temperatura ridicata (15 – 16° C), apropiata de confortul termic, presiunea usor hipo barica (730 Mb), umezeala relativ scazuta (70%), ionizare redusa (200 ioni/cmc)
Bioclimatul salin este indicat in terapia afectiunilor respiratorii. Salina este similara celorlalte din tara prin efecte terapeutice (Targu Ocna, Slanic Prahova, Turda) si este utilizata de circa 16.000 persoane pe an.
Apele minerale: provin dintr-un foraj si sunt concentrate sodice iodurate, bromurate, feruginoase, hipertone, mezotermale cu o mineralizare de 225-250 g/l. Indicatii terapeutice: afectiuni reumatismale, neurologice, periferice, ginecologice. Bioclimatul: este sedativ, de crutare, cu nuante de stimulare.
Factorii naturali de cura prin rezerve si valoarea terapeutica permit dezvoltarea localitatii Praid ca statiune balneo-climaterica.
Atractii , obiective de interes turistic
Canionul de Sare – rezervatia naturala Sóhát (Dealul de Sare): despicand masivul de sare, apele raului Corund au creat un canion care inconjoara Praidul, practic ambele capete aflandu-se la aproape  3 km de centrul localitatii. Vegetatia abundenta, printre care intalnim si specii adaptate solului salin, contibuie si ea la aspectul deosebit al rezervatiei.
Baza de tratament subterana din Salina Praid se afla la o adancime de 120 m de la suprafata. Pe o distanta de 1250 m, de la intrare pina la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu. Salile din subteran sunt dotate cu: sistem de iluminat, galerie de arta in sare (sculpturi, picturi), terenuri de joaca pentru copii, capela ecumenica, un muzeu al mineritului, expozitie fotografica, mese de biliard, tenis de masa, toate acestea avand menirea de a oferi recreere pentru pacientii care conform recomandarii medicale trebuie sa petreaca aici patru ore zilnic. Bufetul din salina vine in intampinarea vizitatorilor, asigurandu-le in orice moment un ceai din plante medicinale sau o cafea fierbinte, alaturi de o gustare intotdeauna binevenita.
TratamentuI de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mina, fiind foarte util in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). Strandul PRAID – Baza de agrement/ tratament se afla in apropierea intrarii in mina de sare, oferind 2 bazine  cu apa sarata, dotate cu vestiare, locuri pentru plaja, bar si fast-food cu terasa de vara.

Iasi

Cine vrea sa descopere Iasul va intra aici ca pe o imensa poarta a istoriei noastre. La Iasi „fiecare piatra vorbeste de trecut”, prin numarul mare de manastiri, muzee, case memoriale. Orasul Iasi este un veritabil muzeu national, prin comorile de istorie si de arta pe care le are. In Iasi au trait si s-au format oameni ca Varlaam, Dosoftei, Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Milescu Spatarul, Ion Neculce, savantul de renume european Dimitrie Cantemir. Tot de aici s-au ridicat de-a lungul vremurilor Gh. Asachi, M.Kogalniceanu, Al. Ioan Cuza, V.Alecsandri, A.Russo, T.Maiorescu, M.Eminescu, I. Creanga,  M. Sadoveanu, N. Iorga, H.Hulubei, Gr. Cobalcescu,   I. Teodoreanu, C.Negruzzi, Al. Philippide, E.Racovita.
Iasul ofera o imagine unica prin asezarea sa. Situat in nord-estul Romaniei, pe malul raului Bahlui. Se intinde pe sapte coline , asemenea orasului Roma. Are o populatie de 350.000 locuitori. Orasul se bucura de o clima  temperat continentala, cu veri fierbinti si ierni geroase.

Baile Sovata

Statiunea este situata la 65 km de Targu Mures, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, in Depresiunea Praid-Sovata la poalele Muntilor Gurghiului. Zona inconjuratoare prezinta un relief colinar, acoperit cu paduri, Sovata fiind plasata la o altitudine cuprinsa intre 475 – 530 metri.
Baile Sovata dispun de bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie, saune, sali de gimnastica medicala, plaje pe malul Lacului Ursu si Lacului Alunis etc. Statiunea este indicata in principal pentru tratamentul bolilor ginecologice, dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale, stari post-trauma pentru boli ale sistemului nervos periferic, tulburari endocrine, boli cardiovasculare.
Factorii de cura sunt reprezentati de lacurile helioterme (Lacul Ursu), de namolul argiosilicios (Lacul Alunis), de namolul sapropelic (Lacul Negru) si bioclima stimulativa, datorita puritatii si incarcaturii de aerosoli si ioni negativi a aerului.
Baile Sovata se bucura de o clima subalpina, cu veri racoroase  si ierni blande .

Baile Tusnad

Baile Tusnad sunt situate in partea central-estica a Romaniei ,in jurul Lacului Ciucas , intre muntii Harghita si Bodoc, la 32 km sud de Miercurea Ciuc. Aerul puternic ozonat, linistea, confortul si tratamentul cu ape minerale au facut din Baile Tusnad o statiune minunata si un loc ideal de petrecere a vacantei in orice anotimp.
Localitatea are o clima subalpina, cu veri racoroase  si ierni reci.Muntii asigura un scut protector impotriva vanturilor. Statiune cu sezon permanent, cu numeroase izvoare de ape minerale , este recomandata pentru tratamentul bolilor sistemului nervos central, al bolilor cardiovasculare si al bolilor sistemului urinar , etc. Dispune de posibilitati moderne de tratament, bai cu ape minerale carbonatate, bai galvanice, impachetari cu parafine, instalatii pentru electroterapie, sali de gimnastica, mofete (emanatii naturale de bioxid de carbon) cu incaperi pentru inhalatii de bioxid de carbon.

Baile Herculane

Statiunea Baile Herculane este una dintre cele mai vechi din lume, fiind cunoscuta inca de pe vremea romanilor. Prima mentiune dateaza din anul 153 e.n. Statiunea, integrata in Parcul National Valea Cernei-Domogled, este situata in sud-vestul Romaniei , pe Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti in est si Muntii Cernei in vest, la 41 km  de  Drobeta -Turnu Severin.  Statiunea dispune de locuri de cazare in marile si modernele hoteluri sanatorial-balneare, pensiuni turistice, camere private  intr-un cadru agreabil, precum si camping in interiorul sau in afara statiunii. Multiplele mijloace de divertisment, restaurant, baruri, terase de vara, bazine de inot cu apa termala, sauna, masaj, biliard, etc., precum si posibilitatile de drumetie si excursii in statiune si pe valea Cernei. Statiune balneara Baile Herculane  este recomandata pentru tratamentul durerilor reumatismale degenerative, al bolilor inflamatorii sau subarticulare, al bolilor sistemului nervos periferic, precum si pentru tratamentul unor boli ginecologice, respiratorii, ORL, dermatologice, obezitate etc.
Factori naturali: ape termominerale clorosodice, cu bicarbonat, bromoiodurate, indicate in curele interne si externe, ape termominerale sulfuroase, clorosodice, bogate in calciu, bromoiodurate , utilizate in tratamentul balnear complex (intern si extern), bioclima calmanta, puternica ionizare negativa a aerului. Clima este de tip depresionar, cu influente mediteraneene. Ierni blinde, veri racoroase, primaveri sosite timpuriu si de scurta durata, toamne lungi.

Baile Olanesti

Statiunea Baile Olanesti este situata intr-o zona balneoturistica de o mare frumusete, Valea Oltului, de o parte si de alta a Paraului Olanesti, la o altitudine de 450 metri. Este strabatuta de o vale pitoreasca, inconjurata de bogate paduri de foioase si lipsita total de surse de poluare. Baile Olanesti reprezinta o statiune balneara de interes general, cu activitate permanenta si ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale. In statiune se gasesc peste 35 surse hidrominerale.Acestea sunt grupate in trei tipuri principale de ape minerale, aflate in diferite stadii de mineralizare a sulfului. Sunt utilizate in cura intema in tratamentui afectiunilor renale si a cailor urinare, hepatobiliare, ale tubului digestiv si ale unor afectiuni metabolice, de nutritie si in cura extema ca tratamente asociate in diverse afectiuni reumatismale si ale sistemului nervos periferic. Pe plan international sunt comparabile cu apele de la Vichy, Ems, Bourboule. Statiunea  ofera tratamente  unice  pentru desensibilizarea organismului la bolnavii alergici prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona. Conditiile climaterice sunt favorabile desfasurarii activitatii balneare pe tot parcursul anului.

Slanic Moldova

Slanic Moldova, oras in estul Romaniei , asezat pe raul Slanic, la poalele Muntilor Nemira (Carpatii Orientali), altitudine 530 m, intr-o vale inconjurata de paduri de fagi si brazi, la 84 km sud-vest de mun. Bacau . Statiune cu sezon permanent, cu o clima intramontana  temperata, cu un aer pur, lipsit de praf si particule ce pot provoca alergii, si bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi.
Statiunea Slanic Moldova este renumita pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonatate, usor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice si oligominerale. Specialistii le-au comparat cu apele minerale de la Karlovy Vary, Vichy, Aix-les-Bains etc. Botezata „Perla Moldovei”, Slanic Moldova asigura tratament pentru tulburari digestive, boli hepatobiliare, boli metabolice si nutritionale, boli ale rinichiului si urinare. Cura externa cu apele minerale de la Slanic Moldova ajuta la tratamentul bolilor reumatismale degenerative si diartritice, al celor cardiovasculare si respiratorii, tratamentul bolilor endocrine, al bolilor ginecologice si al altor boli.
Aici exista instalatii pentru bai calde in cada cu apa minerala, instalatii pentru terapie respiratorie (aerosoli si inhalatii), electroterapie si hidroterapie, bazine pentru kinetoterapie, mofete, instalatii pentru tratamentul anumitor boli vasculare periferice, si pentru gimnastica medicala. Pacientii pot ajunge cu autocarul la Targu Ocna (18 km), unde exista un sanatoriu  subteran, cu un microclimat de salina.

Delta Dunarii

Delta Dunarii, un paradis natural se intinde la varsarea Dunarii in Marea Neagra, acolo unde fluviul isi incheie lunga calatorie de 2.860 km de la izvorul sau din Muntii Padurea Neagra din Germania.
Secole de-a randul, suprafata Deltei s-a extins datorita malului adus de fluviu, formandu-se astfel o retea de canale, de lacuri, de insule acoperite cu stuf, de paduri tropicale, de pasuni si de dune de nisip care acum acopera o suprafata de aproape 4152 km2. Acest incredibil taram al apelor adaposteste peste trei sute de specii de pasari si nenumarate specii de pesti, de la sturioni la crapi si bibani, in timp ce varietatea de 1.150 de specii de plante cuprinde de la liane pana la nuferi. UNESCO a desemnat Delta Dunarii ca fiind o Rezervatie a Biosferei.
Punctul de plecare pentru o aventura in Delta Dunarii este Tulcea, un oras aproape la fel de vechi ca si Roma, situat in apropiere de locul unde Dunarea se desparte in cele trei brate principale. In Tulcea veti gasi hoteluri moderne si muzee de stiinte naturale ale Deltei. Orasul se afla la o distanta de 71 km de Sulina, aflata la celalalt capat al bratului Sulina. Intre aceste doua puncte se pot face croaziere in timpul carora turistii pot admira flora, fauna si satele Deltei.  Rezervatii protejate sunt raspandite pe tot cuprinsul Deltei. Puteti ajunge la ele strabatand canale inguste, trecand pe langa plauri acoperiti cu stuf si pe langa paduri, prin locurile in care pelicanii si cormoranii se aduna ca sa prinda peste. Daca doriti sa explorati acest tinut salbatic in liniste, inchiriati o barca cu vasle si plimbati-va pe canalele cele mai mici. Daca va opriti intr-un sat de pe malul apei, veti descoperi pescarii gatindu-si propria versiune a borsului rusesc la foc in aer liber. Cei care au gusturi mai rafinate pot incerca heringul de Dunare, crochete de morun sau nisetru prajit, care pot fi insotite de savuroasele vinuri locale Aligote, Muscat sau Merlot. Acest tinut salbatic al apelor va face sa descoperiti multe lucruri uimitoare. O excursie in Delta va ramane o amintire de neuitat din toate punctele de vedere.
Suprafata totala a Deltei Dunarii este de 4152 km2 din care 3446 km2 (82%) se gaseste pe teritoriul Romaniei. Ca marime este a doua in Europa dupa delta fluviului Volga. Delta Dunarii influentata  de Marea Neagra, a atras traseele de pasari migratoare,  fiind locul de clocire sau iernare a sute de specii.
Clima este temperata-continentala cu influente pontice. Valorile principalilor parametri climatici sunt: 70 de zile de cer senin; 2500 ore/an de stralucire a soarelui; radiatie solara  fiind cea mai mare din tara.

bran castel

Alte destinații

Grecia este una dintre tarile in care, daca ai pasit o singura data, cu siguranta vei dori […]

Elveţia este bijuteria rafinată a Europei. Această ţară fabuloasă situată în inima vechiului continent este destinaţia de vacanţă […]

Singapore este un oras-stat cosmopolit – cu opera chinezeasca, feng shui si chopsticks co-existand armonios cu saris […]

India -terra incognita India este un melanj eclectic de grupuri etnice; un cocktail cultural ametitor pentru vizitatori […]

Ucraina, vastă și  misterioasă,  este puțin cunoscută în exteriorul țării, în ciuda faptului că este una dintre cele […]