Beciurile Subterane Mileștii Mici

Republica Moldova a obtinut titlul de „ţara cu portile deschise în paradisul vinului”,deoarece producerea vinului este indeletnicirea de baza a moldovenilor. Oricine intra aici este binevenit.

Departe de hotarele republicii este bine cunoscută, apreciată şi iubită producţia Combinatului de Vinuri de Calitate „MILEŞTII MICI”, cel mai vechi loc de păstrare a „băuturii sacre”. Loc ce pastreza   minunea de la Milestii Mici.

„Urmele istoriei” se resimt pretutindeni. O raritate specifică este butoiul  împietrit solemn pe postamentul de la intrarea în combinat. Anume acest butoi pe parcursul a multor ani a oferit fortele naturale ale stejarului minunatului vin „Cabernet”.

Galeriile din Mileștii Mici au o lungime totală mai mare de 200 km; care au fost introduse în Cartea Recordurilor GuiNness datorită celei mai mari colecții de vinuri din Europa. «Colecția de Aur» numără circa 2 milioane sticle de vin armonios.
Combinatul de vinuri de calitate «Mileștii Mici» s-a plasat bine meritat în programele turistice ale statului. Avînd un spirit romantic, acest beci de vin a apărut în anii 70 ai secolului trecut. Galeriile de var au o adîncime de 40 – 85 metri. Vinurile păstrate aici sunt din roada anilor 1968 – 1991. Spiritul trecutului a inundat subteranele acestui oraș al vinului. Galeriile cu o lungime de 200 km. pot fi parcurse cu ajutorul transportului.
Temperatura constantă de 12-14 С și umiditatea de 85–95% a acestei “împărății a vinului” contribuie la păstrarea rezervelor strategice moldovenești. Beciurile de la Mileștii Mici pînă în prezent sunt completate
cu material brut de vin din toată Moldova.
“Colecția de Aur” de la Mileștii Mici numără circa două milioane sticle de vin armonios din perioada dezvoltării vinifi cației moldovenești: “Pinot”, “Traminer”, “Muscat”, “Riesling”, “Feteasca”, “Codru”, “Negru de Purcari”, “Trandafi rul Moldovei”, “Auriu”, etc.

Alte locuri de vizitat